מהי הפרעת קשב וריכוז
הפרעת קשב וריכוז (AD/HD) היא הפרעה נוירו־ביולוגית התפתחותית כרונית המופיעה בקרב כ-5% עד 8% מהילדים, ומתבטאת ביכולות בלתי תקינות להתרכז ולהתמיד לאורך זמן בפעילות שאינה מעניינת או מתגמלת, ומאופיינת גם בקשיים לשלוט בדחפים. ילדים אלה נוטים לאימפולסיביות ולפעילות יתר הרבה מעבר להתנהגות האופיינית של בני גילם או לחילופין מתמקדים התמקדות יתר בתחומים מצומצמים המעניינים אותם, ללא יכולת להעביר את תשומת הלב למוקדי עניין אחרים סביבם.
למרבית הילדים קושי בדרגות חומרה שונות, בעיקר הם מתקשים להוציא אל הפועל את יכולותיהם בתחום הלימודי, התפקודי-התנהגותי והבין־אישי. מכאן מתפתחים פערים רבים בקרב הילדים הלוקים בהפרעה זו. מצד אחד הם בעלי יכולת וההתפתחות הכללית היא כפי גילם ושכלם, מצד שני הם מראים קושי ואיחור באותם קווי ההתפתחות הנוגעים לתסמונת. פערים אלה הם גורם מרכזי למצוקה בקרב הילדים, הוריהם ומחנכיהם.
מה הסמפטומים לאבחון ילדים עם הפרעות קשב וריכוז
- לא שם לב לפרטים עושה טעויות הנראות כאי אכפתיות בעת הכנת שעורי בית ,משימות בעבודה, מתעלם או מחמיץ פרטים ,עבודתו אינה מדויקת.
- מתקשה להתמיד בקשב במשימות הדורשות זאת הרצאות ,שיחות ,קריאה וכתיבה ממושכת.
- שומע אך לא מקשיב לא נראה כמקשיב כשפונים אליו ישירות ,ומחשבתו נראית במקום אחר גם בהעדר גורם ברור מסיח דעת.
- אינו עוקב אחרי הנחיות ומתקשה לסיים שיעוריו בביה"ס וחובותיו בעבודה מתחיל משימה ומאבד מהר את הריכוז ודעתו מוסחת בקלות .נכשל בסיום שיעורי בית ,או במשימות במקום העבודה.
- מתקשה בארגון בעת משימות ופעילויות קשיים בניהול רציף אחרי מטלות אי סדר ,אינו מאורגן .ניהול זמן גרוע ואינו עומד בלוח זמנים.
- נמנע ממשימות המחייבות מאמץ קוגניטיבי לדוגמא בעת הכנת שיעורי בית מתאפיין כנמנע מחוסר עניין וחיבה לביצוע משימות הדורשות מאמץ נפשי מתמשך. המבוגרים נמנעים מהכנת דוחות ,מילוי טפסים ,או מלבדוק ניירת רבה.
נוטה לאבד דברים הנחוצים לו למשימות ופעילויות: עפרונות ספרים ,ארנק ,משקפיים ,טלפונים ניידים. - מוסח בקלות ע"י גירויים חיצוניים.
- שכחן בפעילויות יום יומיות ילדים שוכחים להביא ציוד לביה"ס נעלי ספורט ביום שבו מתקיים שיעור זה ,אישור הורים לטיול וכיו"ב .מבוגרים שוכחים להחזיר שיחות טלפון ושוכחים מועדים לפגישות וכיו"ב
הורים יקרים, כאשר אתם מבחינים בסימפטומים הנ"ל כדאי לגשת לייעוץ והדרכה הורית כי בריאותם הנפשית של ילדים נקבעת לא רק ע"י פוטנציאל מולד אלא גם ע"י קשרים מתמשכים עם הסביבה המשפחתית שלהם ולאחר מכן עם הסביבה החברתית והחינוכית.
כאשר אנשים הקרובים אל הילד אינם יודעים מהי המשמעות של התפתחות עם לקות למידה וקשב הם ממשיכים לפנות אליו כאילו הוא ישות תקינה מבחינה נוירולוגית מפרשים את ההתנהגות הגלוייה הבלתי מסתגלת ואת קשייו כנפרדים או משניים ללקות עצמה.
ההדרכה והייעוץ מסייעים להבנת הקושי ולהתקשרות טובה יותר עם הילד.
תוכלו לפנות אלי בכל סוגיה או שאלה שמתעוררת אצלכם בנושא זה: 054-9797586